Denna information är avsedd för sjukvårdspersonal

Vill du gå vidare? Ja Nej

Information för sjukvårds- och apotekspersonal

Mifegyne®

En möjlighet att välja

Enligt Socialstyrelsens statistik om aborter i Sverige är den medicinska metoden vanligast och användes vid 91 procent av alla aborter år 2015.

 

Indikationer

  • Medicinskt avbrytande av intrauterin graviditet i kombination med en prostaglandinanalog, upp till 63:e gestationsdagen.

  • Uppmjukning och dilatation av cervix uteri före kirurgisk abort under den första trimestern.

  • Förberedelse för prostaglandinanalogers effekt vid avbrytande av graviditet i andra trimestern.

  • Förlossningsinduktion vid intrauterin fosterdöd.

 

Dosering

  1. För avbrytande av intrauterin graviditet till och med 63:e gestationsdagen. En till tre tabletter Mifegyne i oral engångsdos därefter ett intervall på 36 till 48 timmar varefter misoprostol administreras. Dokumentation av effektivitet finns även för en tablett Mifegyne i oral engångsdos förutsatt att misoprostolet administreras vaginalt. I de fall oralt misoprostol används i kombination med endast en tablett Mifegyne kan inte risk för fortsatt graviditet uteslutas.

  2. För uppmjukande av cervix uteri inför kirurgisk abort under den första trimestern. En tablett Mifegyne 200 mg, som följs av kirurgisk abort efter 36-48 (men inte senare) timmar.

  3. Förberedelse av effekten för prostaglandinanaloger vid avbrytande av graviditeten av medicinska skäl efter första trimestern. 600 mg Mifegyne (tre tabletter) i oral engångsdos, 36-48 timmar före planerad prostaglandinadministrering, vilken kan upprepas så ofta det behövs.

  4. Förlossningsinduktion vid intrauterin fosterdöd. 600 mg Mifegyne (tre tabletter) i en daglig peroral engångsdos, två dagar i följd. Förlossningen bör sättas igång med annan metod om inget värkarbete startat inom 72 timmar efter den första dosen Mifegyne.


Övrig information

För ytterligare information gällande indikationer, farmakologisk grupp, beredningsformer, styrkor, dosering, priser, senaste översyn av produktresumé samt om läkemedlet är förmånsberättigat – se länken ”FASS-text” i menyn till höger.

För att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser placerar vi cookies på din dator, telefon eller läsplatta.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag förstår