Denna information är avsedd för sjukvårdspersonal

Vill du gå vidare? Ja Nej

Information för sjukvårds- och apotekspersonal

Artzal®

Ett alternativ för dina patienter med knäledsartros

Artzal (natriumhyaluronat) är en injektionsvätska (10 mg/ml) och tillhör gruppen övriga medel för sjukdomar i rörelseapparaten (M09AX01) för lokal behandling av mild till måttlig knäledsartros. Artzal är receptbelagt och ingår ej i läkemedelsförmånen. (1)

Natriumhyaluronat (hyaluronsyra, hyaluronan) är en polysackarid uppbyggd av ett stort antal disackaridenheter, förenade med glykosidbindningar. Substansen finns endogent hos djur och människa, i kemiskt identisk form. Höga koncentrationer förekommer extracellulärt i bland annat ledbrosk  och ledvätska. I leden bildas den av kondrocyter och synoviocyter och är viktig för ledbroskets struktur samt ger ledvätskan dess segflytande konsistens. (1)

Vid knäldesartros sjunker koncentrationen av natriumhyaluronat i ledvätskan. Studier visar att injektion i leden av den storlek av natriumhyaluronat som ingår i Artzal, stimulerar synoviocyterna till ökad syntes av endogent natriumhyalurat. Kliniskt verkar Artzal smärtlindrande och förbättrar ledens funktion. Effekten kvarstår i några månader. (1)

 

Indikation

Artzal är indikerat vid behandling av mild till måttlig knäledsartros.

 

Dosering

En intraartikulär injektion á 2,5 ml (1 endosspruta) ges med 1 veckas intervall under 3 till 5 veckor.

 

Övrig information

För ytterligare information gällande indikationer, farmakologisk grupp, beredningsform, styrka, dosering, priser, senaste översyn av produktresumé samt om förmånsberättigande – se länken ”FASS-text” i menyn till höger.

 

Referens

(1) FASS

 

 

För att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser placerar vi cookies på din dator, telefon eller läsplatta.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag förstår